Vanaf 1 januari 2023 berekenen bedrijven die zonnepanelen leggen de btw niet meer door naar de klant, mits deze klant een particulier is. In dit artikel leggen we uit wat dit voor de administratie betekent en in welke gevallen er gebruik dient te worden gemaakt van het 0%-tarief.
Waarom is de regeling veranderd?
Eerder moesten particulieren zelf de btw over de zonnepanelen terugvragen via de belastingdienst. Zowel voor particuliere huizenbezitters als voor de belastingdienst is de nieuwe regeling minder werk.
Doordat de extra administratieve werkzaamheden wegvallen moet het voor particulieren aantrekkelijker worden om zonnepanelen aan te schaffen. Voor de leverancier of monteur wordt de administratieve last echter wel groter.
Wat betekent dit voor jou als ondernemer?
Bij de inkoop van de zonnepalen en bijbehorende producten is de prijs inclusief 21% btw. Deze voorbelasting ontvang je wel weer terug, echter betekent dit dat je langer moet wachten op je geld. Immers de teruggave ontvangt je pas in of na de maand van de btw-aangifte.
Wat betekent dit voor de administratie?
Facturatie
Op de factuur meld je dat het bedrag incl. 0% btw is, zo neem je dit ook in de administratie op. Zo lopen je administratie en facturatie gelijk op. Let op: Dit is wat anders dan vrijgesteld van btw, in dat geval zou je administratie er anders uitzien.
Bewijs
Uit de administratie moet blijken dat de gelegde zonnepanelen ook daadwerkelijk op of rond een gebouw zijn gelegd met een woonfunctie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een screenshot uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). In dit register zijn alle adressen en gebouwen in Nederland vastgelegd incl. de functie. Mocht de belastingdienst de administratie controleren, dan maken zij ook gebruik van de BAG.
Is het 0% tarief alleen van toepassing op de zonnepanelen?
Nee, niet alleen over de zonnepanelen wordt er 0% btw berekend, ook bij de montage, aanpassingen aan de meterkast en bekabeling wordt er geen btw doorberekend aan de klant. Moet de meterkast helemaal vervangen worden of moet het dak aangepast worden, dan wordt daar wel het normale btw-tarief voor berekend.
Wie vallen onder de 0% btw regeling?
Niet alleen een “losse” particulier maar ook VvE’s en of een particulier collectief horen bij particuliere partijen. Bij levering aan één van deze partijen wordt ook gebruik gemaakt van het 0% tarief.
Zonnepanelen leggen op nieuwbouwwoningen
In het geval van nieuwbouwwoningen ligt het aan de werkzaamheden welke btw berekend moet worden. Levert u een hele woning op, inclusief zonnepanelen, dan wordt gebruikt gemaakt van het gangbare btw-tarief. Maar ben je als bedrijf alleen verantwoordelijk voor het monteren van de (geïntegreerde) zonnepanelen, dan is het 0% tarief van toepassing.
Wanneer wordt er wel 21% btw berekend?
Moet het hele dak aangepast worden, zodat de zonnepanelen gedragen kunnen worden of moet de meterkast in het geheel vervangen worden, dan zijn dit werkzaamheden die onder het 21% btw-tarief vallen. Alleen werkzaamheden die direct zijn om zonnepanelen te leggen en laten werken horen bij de nieuwe regeling.