Ga je iets eten of drinken met een zakelijke relatie dan zijn de kosten deels aftrekbaar. Maar lunch je gewoon op de zaak, zonder zakelijk karakter, dan kan je dit niet aftrekken, dit is privégebruik.
De belastingdienst werkt met twee systemen met en zonder drempel:
Met drempel
Maak je gebruik van de drempelregeling, dan mag je pas lunchkosten en andere representatiekosten aftrekken boven deze drempel. Voor 2023 ligt de drempel op € 5.600, hierbij geldt een maximaal aftrekbaar bedrag voor reis- en verblijfskosten van € 1.500,-. De meeste zzp’ers halen deze drempel niet, waardoor automatisch de andere variant aantrekkelijker is.
Wil je meer weten over deze drempelregeling neem dan gerust contact op.
Zonder drempel
De meeste zzp’ers kiezen dus voor de regeling zonder drempel. In dat geval kies je voor de 80/20% regeling. Hierbij mag je 80% van je kosten van zakenlunches/cursussen/seminars opvoeren bij de aangifte inkomstenbelasting. Hierbij geldt wel een maximaal aftrekbaar bedrag voor reis- en verblijfskosten (€ 1.500,-). Bij deze regeling zijn 20% van de kosten voor jezelf.
Is de btw op eten en drinken aftrekbaar?
Ga je zakelijk eten met een (potentiële) klant, dan zijn er voor de btw ook weer regels.
Bij de belastingdienst mag je in twee gevallen de btw over deze kosten niet aftrekken:
-
- Je nuttigt wat in een horecagelegenheid
-
- Je laat eten of drinken verzorgen in een ruimte die daarvoor is ingericht
Maar koop je het eten in een supermarkt en eet je samen met je klant op de zaak, dan mag je de btw aftrekken.
Voorbeeld:
Je gaat met een klant uit eten bij een horecagelegenheid. Hierbij geef je € 100,- uit. Hiervan mag je 80% opvoeren bij de IB-aangifte, € 80,- de overige €20,- zijn privé kosten.
Ga je lunchen op de zaak en je haalt voor € 25,- lunch bij de supermarkt, dan mag je eerst 9% btw aftrekken (€ 2,06). Je houdt dan € 22,94 over, hiervan mag je weer 80% opvoeren (€ 18,35) bij de IB-aangifte.
Zakelijk karakter
Om kosten van eten/drinken op te kunnen voeren moet het duidelijk een zakelijk karakter hebben. Ga je lunchen met een mede-zpp’er, omdat lunchen toch een keer moet, dan heeft dit eten niet een duidelijk zakelijk karakter. Maar ga je lunchen met iemand, omdat daar bijvoorbeeld een opdracht uit kan rollen of omdat je het over een samenwerking gaat hebben, dan heeft dit duidelijk invloed op jouw bedrijf. Dit onderdeel blijft een grijs gebied, dus twijfel je neem dan gerust contact met ons op.
Boekhouding
Werk je met een boekhouder of een boekhoudsysteem dan hoef je meestal alleen maar de bonnetjes op te voeren en aan te geven dat het een zakelijk etentje is geweest (eventueel met vermelding van de klant). De rest wordt dan voor je geregeld!
Meer over representatiekosten lees je hier